Voedingsbeleid

VOEDINGSBELEID

Flesvoeding
Moeders die borstvoeding geven aan hun kind kunnen dit in het dagverblijf komen doen. Ook kan de afgekolfde moedermelk gekoeld meegebracht worden.
Wanneer melkpoeder in afgepaste hoeveelheden meegegeven wordt, kan de flessenvoeding bij KOC Meneer Stippel klaargemaakt worden met kraanwater of met meegebracht (gekookt) water. In het geval van meegebrachte moedermelk of meegebracht water vragen wij de ouders een verklaring in te vullen. Het aantal flessen en de hoeveelheden per fles zullen regelmatig wijzigen naarmate je kind groter wordt. Tijdens de overdracht ’s morgens horen wij graag wanneer er een wijziging plaats vindt. Flessen worden omgespoeld mee naar huis gegeven, en moeten thuis nog grondig gereinigd worden.

Fruit (W.J. Geelen Groente & Fruit)
Na de fruithapjes die van huis meegebracht worden stapt je kind in overleg over op stukjes zacht fruit. In stapjes zal je kind overschakelen naar diverse fruitsoorten. Standaad eten we banaan, appel, peer en kiwi, wat aangevuld wordt met seizoensfruit, geleverd door onze vaste groenteman Willem-Jan Geelen. Zodra je kind dit kan eet het fruit met een vork uit een bakje.

Broodmaaltijd (Bakker Allard)
Het brood halen we samen met de kinderen die drie jaar zijn bij bakker Allard. Je kind leert het brood eten met een vorkje. Tijdens de broodmaaltijd smeren en beleggen de pedagogisch medewerkers de boterhammen voor kinderen tot drie jaar, daarna leren zij zelf hun boterham te smeren. Bij voorkeur wordt de eerste boterham met kaas of vleeswaren belegd (voor de allerkleinsten jam of appelstroop), daarna is er keuze uit pindakaas, jam of appelstroop. Na de eerste boterham volgt een beker drinken. Pedagogisch medewerkers eten zelf ook mee om het goede voorbeeld te geven. De maaltijd wordt gezien als een sociaal gebeuren. Tijdens vakantieopvang eten de kinderen van de buitenschoolse opvang een broodmaaltijd. Met hen worden soms extra dingen als pannenkoeken, knakworstjes etc. gegeten. Eten en drinken doen we gezamenlijk aan tafel.

Warme maaltijd
Soms is de periode tussen de broodmaaltijd en de warme maaltijd voor je kind te lang. Het is mogelijk om je kind bij KOC Meneer Stippel een meegebrachte maaltijd te laten eten. Deze wordt in de magnetron verwarmd en in een schaaltje aangeboden. Voor kinderen van de buitenschoolse opvang is een warme maaltijd alleen mogelijk wanneer zij verlengde opvang hebben.

Drinken
Tijdens de broodmaaltijd drinkt je kind een beker halfvolle melk. Op andere momenten van de dag wordt één beker Roosvicee gedronken, bij de tweede beker wordt water aangeboden. Bij warm weer of op verzoek van een kind wordt een extra drinkmoment ingelast. Ouders kunnen een voorkeur voor een andere drank aangeven.

Tussendoortje
Nadat kinderen ’s middags geslapen hebben krijgen ze wat te drinken en een koekje aangeboden. Tegen het eind van de middag krijgen de kinderen in de dagopvang die niet warm eten een soepstengel, rijstwafel, rozijntjes, ontbijtkoek, komkommer of eierkoek. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van je kind en eventuele wensen van de ouders.

Voedselallergie
Als je kind allergisch is of bepaalde voeding niet mag hebben, kun je dit aangeven tijdens het intakegesprek. Er wordt een medisch dossier gemaakt en een vermelding in het persoonlijke opvangboekje van je kind. Wanneer de allergie zich later openbaart, vragen we je dit zo snel mogelijk door te geven. Als je kind speciale voeding nodig heeft, moet dit door de ouders meegebracht worden.